duminică, 1 ianuarie 2012

O iarna fara zapada

E 1 ianuarie 2012. Un bun prilej de a spune "la multi ani!" celor câţiva cititori ai acestui blog. Bănuiesc că cei mai mulţi dintre noi privim cu optimism anul ce abia a început şi sperăm să fie un an mai bun decât cel care a trecut, să avem mai multe dorinţe împlinite, mai multe proiecte realizate şi să fim mai fericiţi.
Eu unul sunt o fire optimistă, dar să nu confundăm optimismul cu ignoranţa sau cu wishful thinking. Hai să privim puţin la ameninţările sau provocările care se arată încă de la începutul anului.
Dacă suntem deja pe 1 ianuarie, înseamnă că au trecut deja 10 zile de la solstitiul de iarnă şi vreo 7 zile de când soarele a început să urce vizibil pe cer. De acum ziua va deveni din ce în ce mai lungă, iar noaptea din ce în ce mai scurtă. Iar dacă până azi nu a nins suficient de mult în emisfera nordică a pământului, e foarte probabil să avem o iarnă scurtă, relativ caldă şi uscată. Iar sansele de a vedea zăpadă din abundenţă, zăpadă care să acopere totul în alb, scad simţitor cu fiecare zi ce trece. Motivul e următorul: dacă e zăpadă puţină, porţiunile închise la culoare expuse sunt mai mari. Razele soarelui sunt absorbite de suprafeţele negre şi încălzesc aceste suprafeţe, astfel se topeşte repede şi puţina zăpadă căzută şi procesul de încălzire se accelerează. Şi pentru că ziua e în creştere, soarele e din ce în ce mai puternic. Deci eu cred că, dacă nu vine vreo furtună puternică cu multă zăpadă, care să acopere în alb toată Europa, vom spune la revedere iernii foarte devreme în acest an.
Pe de o parte e un lucru bun. Facem economie la încălzire şi e posibil ca plantele să rodească mai devreme. Dar pe de altă parte e nasol. O iarnă fără zăpadă înseamnă secetă. Chiar dacă în primăvară sau chiar în vară ar ploua abundent, pământul nu ar avea timp să absoarbă apa, mai ales că multe păduri au fost defrisate, iar câmpurile arate şi lăsate dezgolite. Ploile torenţiale, dacă ar veni, ar aduce cu ele doar inundaţii şi ar spăla solul şi l-ar căra în ocean.
Iar asta n-ar fi totul. Permafrostul este în pericol de a se dezgheţa, iar dezgheţarea acestuia duce la eliberarea în atmosferă a unor cantităţi mari de metan ceea ce ar accelera procesul de încălzire.
Tradiţiile strămoşeşti spun că dacă ninge abundent în luna decembrie, se anunţă un an nou bogat, abundent şi e lesne de înţeles de ce, zăpadă multă înseamnă sol umed şi fertil, pe de altă parte, o iarnă săracă în zăpadă înseamnă recolte sărace, foamete, boli, etc. Nu e nimic mistic aici. Sunt legi fizice naturale. Lucrurile sunt legate între ele şi functionează pe principiul dominoului.
Şi cred că lista ameninţărilor poate continua. Dar acum se pune intrebarea ce facem noi? Ce vei face tu în situatia asta? Aceste ameninţări ne privesc pe noi toti. Ce facem ca să le trecem cu bine? Cred că răspunsul la aceste întrebări vin de la fiecare în parte. Fiecare din noi poate avea o contribuţie în atenuarea efectelor unei ierni fără zăpadă. Tot ce avem de făcut este să ne punem serios această întrebare şi să căutăm răspunsuri.
Un răspuns care îmi vine mie în minte este acela de a consuma mai puţin. Dacă consumăm mai puţin, atunci economisim mai mult. Dacă economisim mai mult, vom avea mai multe resurse la îndemână în caz de urgenţă.
O altă idee ar fi aceea de a redescoperi comunitatea, de a ne împrieteni din nou cu oamenii care au aproximativ aceleaşi idei ca şi noi. De a ne ajuta reciproc.
O altă idee ar fi aceea de a economisi apa. E posibil ca în unele zone din Europa, 2012 să aducă cu sine o penurie de apă. Există o mulţime de soluţii de a economisi apa. Nu vreau să intru în detalii, fiecare şi le poate identifica pe ale sale. Chiar şi 1 mc de apă dacă economiseşti in 2012 e o realizare.
Să ne producem singuri hrana. Iată o provocare pentru 2012. Nu spun să creşti oi  sau găini în apartament. Dar lângă un ghiveci cu flori ornamentale, merge şi unul cu ardei sau cu castraveţi, poate şi o salată sau un căpşun.
Sunt o mulţime de alte idei prin care putem să transformăm un 2012 ce se anunţă sărac şi calamitos într-un an aşa cum ni-l dorim toţi acum la început de an, cu mai multe dorinţe împlinite, cu mai multe proiecte realizate şi cu mai multă fericire. Depinde de noi cum va arăta anul 2012. Împreună putem să facem un an frumos. Împreună! Haideţi!

La mulţi ani!

2 comentarii: